Lietuvių kalbos dienos mokykloje

  • Paskelbta: 2024-03-14
  • Kategorija: Renginiai

     ,,Tauta ir kalba visą laiką ėjo kartu... Tauta rėmėsi į kalbą, kalba ieškojo namų ir priebėgos tautoje. Jos sergėjo ir gynė vieną kitą." (Just. Marcinkevičius)

     Labai simboliška, kad lietuvybę puoselėjančiame pasaulyje Lietuvių kalbos dienos minimos įrėminant jas tautai svarbiausiomis datomis: Vasario 16-ąja ir Kovo 11-ąja. Mokykloje mėnesio renginiai, skirti gimtajai kalbai, taip pat tarsi susiliejo su pagarbą valstybei išreiškiančiomis veiklomis. Mokiniai rašė ir puošė mokyklą lietuviui brangiais prasmingais žodžiais, pamokose kalbėjo apie gimtosios kalbos svarbą ir vertę. I aukšto foje besikeičianti vaizdo medžiaga atskleidė daug įdomių faktų apie lietuvių kalbą. Atsigręždami į tautosakos turtus, vyresnių klasių mokiniai lankė penktokus ir šeštokus ir kvietė juos dalyvauti interaktyviose pamokose ,,Iš mįslių lobyno". Nuo kalbos neatskiriama ir knyga, todėl 8 klasių mokiniai papuošė mokyklą projektiniais darbais ,,Knygos kubas", o labiausiai visus stebino aštuntokės G. Katkevičiūtės meninių darbų, iliustruojančių jos perskaitytus kūrinius, asmeninė paroda. Goda žavi idėjų įvairove ir nepaprastu kruopštumu. Šeštokai savo veiklas praplėtė už mokyklos ribų - jie lankė Vilkaviškio pradinės mokyklos ketvirtokus ir jiems organizavo viktoriną apie knygeles, rašytojus ir kalbą, žaidė interaktyvius žaidimus, lavinančius loginį mąstymą. Pagarbą lietuviškam žodžiui išreiškė 48 mokiniai dalyvaudami raštingumo konkurse. Dvylika raštingiausių mokinių: Smiltė Aleknavičiūtė, Maria Isabella Reynisdottir, Saulė Puniškytė, Elinga Klimčiauskaitė, Eva Meškauskaitė, Urtė Staišiūnaitė, Rusnė Karpavičiūtė, Ugnė Kojutytė, Vytautė Mikulytė, Ieva Kazlauskaitė, Miglė Litvaitytė, Lėja Svobūnaitė, vyks į rajono ,,Gimtojo žodžio olimpiadą Kybartuose. Linkime mokiniams sėkmės ir tikimės gražių rezultatų.

     Žmogaus santykis su kalba tęsiasi ir pasibaigus tikslinėms veikloms, todėl linkime visiems kalbėti taisyklingai ir žodingai, pagarbiai vartoti gimtąją kalbą ir neleisti niekam jos menkinti.

 

 

Autorius:
R. Lozoraitienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas