Lengva išgirsti istoriją, bet kaip sunku suprasti ją savo vidumi, tarsi suvoktum paveldėtąją kaltę

  • Paskelbta: 2021-01-26
  • Kategorija: Renginiai

Sausio 27-ąją minima Tarptautinė Holokausto aukų atminimo diena. Šią dieną 1945-aisiais buvo išvaduota Aušvico – Birkenau koncentracijos stovykla Lenkijoje, kurioje naciai nužudė daugiau kaip milijoną žydų. 
Jungtinių Tautų Generalinė Asamblėja 2005 metais  sausio 27-ąją paskelbė kasmetine Tarptautine holokausto aukų atminimo diena.

Mokyklos Tolerancijos ugdymo centras, bendradarbiaudamas  su Tarptautine komisija, dalinosi  metodine medžiaga su mokytojais, todėl šią savaitę vyks teminės pamokos, filmų peržiūros ir aptarimai, kurie skirti tarptautinės Holokausto aukų dienos paminėjimui.

Sausio 24d. keletas 8 b klasės mokinių pagerbė Holokausto aukas Vilkaviškio masinių žudynių memoriale. Uždegdami atminimo žvakeles, mokiniai prisiminė masinius žudymus mūsų mieste, vos tik prasidėjus karui.

Sausio 25d. , minint šią datą, mūsų mokykloje beveik visose klasėse vyko pilietiškumo pamokos, kurių metu mokytojai mokiniams pasakojo apie Holokaustą, nužudytus žmones bei išsigelbėjusių likimus, žiūrėjo filmų ištraukas, pagerbė nekaltai Holokausto metu nužudytų žmonių atminimą ir labiau pažino savo miesto bei Lietuvos žydų  istoriją. Šių pamokų metu mokiniai atliko pilietinę pareigą – prisijungė  prie Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės kvietimo - pasaulinės atminimo akcijos #Mes Prisimename ( #We remember).

Visą savaitę mokiniai kurs plakatus Holokausto tema ( mokytoja Dalia Lapaitienė) , o  mokytojų veiklos bus pristatytos respublikiniame projekte ,, Apie tai, kas buvo prarasta“.

Kaip teigė Č. Kudaba, „žmogus, nepažįstantis savo tautos namų – Tėvynės žemės, kurioje nuo seno tėvai ir protėviai gyveno, nėra savo krašto pilietis!“, todėl, suprantama, labai svarbu kiekvienam žinoti ne tik savo krašto, bet ir savo gyvenamosios vietos istoriją.

Gimtosios kalbos mokytoja Vaida Kriščiūnienė, Tolerancijos ugdymo centro koordinatorė 

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas