Integruota istorijos – literatūros pamoka ,,Jie nešė šviesą”, pristatant Jad Vašem parodą ,,Pasaulio Tautų teisuoliai”

  • Paskelbta: 2024-03-21
  • Kategorija: Renginiai

Jau antrus metus Lietuvoje kovo 15 dieną minima Lietuvos žydų gelbėtojų diena, 2022 m. Lietuvos Respublikos Seimo nutarimu ši diena įtraukta į Atmintinų dienų sąrašą. Kovo 15 – oji pasirinkta neatsitiktinai, nes būtent tą dieną 1966 metais Yad Vashem – pasaulinis Holokausto atminties centras - Onai Šimaitei suteikė Pasaulio Tautų Teisuolės vardą už žydų gelbėjimą Holokausto metu.


1953 metais Jeruzalėje Izraelio Parlamentas – Knesetas – įsteigė Jad Vašem instituciją, kuriai buvo patikėta įamžinti šešis milijonus žydų, tapusių nacių aukomis, kaupiant, tyrinėjant, skelbiant Holokaustą išgyvenusių žmonių liudijimus. 

Hebrajų kalba žodžiai Jad Vašem reiškia „Atmintis ir Vardas“. Šie žodžiai paimti iš Biblijos pranašo Izaijo eilių. Jų pasirinkimo priežastis paprasta, bet labai svarbi: kiekvienas žmogus turi vardą, todėl jį turi turėti ir kiekviena bevardė Holokausto auka. 

Tais žiauriaisiais laikais, kada buvo pamintos visos žmogiškos vertybės, kai aplink tvyrojo neapykanta ir priešiškumas, atsirado žmonių, kurie neliko abejingi – ištiesė pagalbos ranką nekaltai persekiojamiems ir žudomiems žmonėms. 

Žydų gelbėjimas per Holokaustą – nevienadienis reiškinys. Dėl kito, dažnai svetimo ir nepažįstamo žmogaus, žydų gelbėtojai aukojosi ne vieną dieną: ilgus mėnesius ir metus kartu su slapstomais žmonėmis gyveno nuolat bijodami būti demaskuoti ar suimti. Nelengvą sprendimą - padėti-   gelbėtojų šeimos dažniausiai priimdavo tik visi kartu gerai apsvarstę, kadangi rizikavo ne vienas žmogus, o visi gelbėtojų šeimos nariai.

Teisuolių žygdarbį galima įvertinti tik prisiminus nežmoniškus tų laikų įstatymus: ne tik už žydų slėpimą, bet ir menkiausią pagalbą grėsė mirties bausmė. Ne vienas gelbėtojas buvo išaiškintas ir nužudytas kartu su slapstomais žydais.

Žmogui, pripažintam Pasaulio Tautų Teisuoliu, įteikiamas Garbės raštas ir medalis, kuriame įrašyti žodžiai: „Išgelbėjęs vieną gyvybę – išgelbėja visą pasaulį“. Jei Teisuolių nebėra tarp gyvųjų, šis apdovanojimas įteikiamas jų artimiausiems giminaičiams. 
Teisuolių vardai įrašomi į Garbės sieną Jeruzalėje, Jad Vašem muziejaus teritorijoje, Pasaulio Tautų Teisuolių sode. Iki 2022 m. gruodžio 1 d. 925 Lietuvos piliečiai yra pripažinti Pasaulio Tautų Teisuoliais.

Tautos atminimo institutas Izraelyje (Jad Vašem) Pasaulio Tautų teisuoliais yra pripažinęs 47 per II pasaulinį karą žydus gelbėjusius Vilkaviškio rajono gyventojus.

Šįmet, pagerbiant Pasaulio Tautų teisuolius, mūsų mokyklos mokiniais, buvo pristatyta Jad Vašem muziejaus paroda bei trumpametražinis filmas ,, Batai“.

Praturtėjome ne tik istorinėmis žiniomis, tapome jautresni kito nelaimei.

Autorius:
Gimtosios kalbos mokytoja Vaida Kriščiūnienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas