Neišdildomi kelionės įspūdžiai

Mes, šeši Vilkaviškio Salomėjos Nėries pagrindinės mokyklos septintų klasių mokiniai, Gabrielė Neverauskaitė, Viltė Ūsaitė, Saulė Rūtelionytė, Titas Mockevičius, Darius Mačys bei Domas Šalaševičius ir mus lydinčios mokytojos Irada Miltinienė bei Dalia Lapaitienė šių metų gegužės 26 – 31 dienomis dalyvavome tarptautinio Erasmus + strateginių partnerysčių projekto „Mano šaknys tampa mūsų sparnais-kelionių agentūra“ pirmuosiuose mokinių grupių mobilumuose SZKOLA PODSTAWOWA NR 13 IM. KEN mokykloje Olsztyn mieste, Lenkijoje, kurių metu susipažinome su partnerinių Europos šalių kultūra, tradicijomis bei žmonėmis.

Mūsų projekto tikslas atskleisti šiandieninio gyvenimo įgūdžių bei kompetencijų svarbą per socialinės įtraukties ugdymo įgyvendinimą bei skaitmeninių priemonių naudojimą.

Šiuo projektu siekiama parodyti kaip tarptautinis bendradarbiavimas gali pagerinti esminių kompetencijų kokybę ypatingą dėmesį skiriant verslumui ir iniciatyvumui integruotų veiklų sistemoje, ir kaip mokiniai bei jų mokytojai išauga į savarankiškus mokymosi visą gyvenimą programos dalyvius. Šešios Europos mokyklos iš Kipro, Austrijos, Italijos, Lenkijos, Lietuvos bei Rumunijos susibūrė drauge, kad įgyvendintų šį tikslą.

Ruošėmės šiam susitikimui nuo sausio mėnesio, steigėme savo kelionių agentūros ofisą, lankėmes Vilkaviškio Turizmo ir informacijos centre, kelionių agentūroje, bendravome, rinkome lankstinukus, patys juos kūrėme ir apie Lietuvą, ir apie Rumuniją, domėjomės šalių-partnerių istorija bei nūdiena, papročiais, lankytinais objektais.

Susitikimo metu nuveikėme, pamatėme bei sužinojome daug įvairiausių dalykų. Gyvenome lenkų šeimose, todėl turėjome unikalią galimybę palyginti jų ir lietuvių žmonių gyvenimą, vertybes, buities elementus.

 Gegužės 27d. vyko priėmimo ceremonija, turas po Olštyno mokyklą, užsiėmimai, kurių metu susipažinome su kitų šalių mokiniais, dalinome jiems draugystės apyrankes, kurias pasigaminome Lietuvoje, mokėmės dirbti su šiuolaikinėmis technologijomis, redaguoti nuotraukas, skaičiuoti atstumus tarp šalių keliaujant. Taip pat vaikščiojom po senamiestį, lankėmės planetariume ir žiūrėjome 3d filmą-pristatyma apie Olsztyn miestą ir jo istoriją. Gegužės 28d. drauge su mokytojais keliavome į Gdanską, kur aplankėme interaktyvųjį Antrojo pasaulinio karo muziejų, bei apžiūrėjome miesto senamiestį. Gegužės 29d. džiaugėmės galimybe išvysti Olszhtynek Etnografinį parką, kuriame susipažinome su lenkų tautos identitetu, buitimi  bei kultūriniu paveldu. Lyginome šį parką su lietuviškomis Rumšiškėmis ir priėjome išvados, kad tarp mūsų ir mūsų kaimynų labai daug bendro – visų mūsų tradicijos, papročiai, buitis, architektūra turi daug panašumų.

Viena iš įsimintiniausių veiklų, vykusių susitikimo metu- tradicinių savo šalies patiekalų gaminimas. Lietuviai ruošė šaltibarščius, austrai – šnicelį, kipriečiai – afelia, italai – spagečius su „carbonara“ padažu, lenkai – sriubą „Žurek“, rumunai – baklažanų salotas. Dirbome visi drauge, visi drauge ir skanavome mūsų pačių paruoštus patiekalus. Gegužės 330dvisi drauge, ir mokytojai, ir mes aptarėme susitikimo veiklas, pasidalinome įspūdžiais, įgytais įgūdžiais bei patirtimi, suvokimu, jog mūsų šaknys visus mus vienija ir tik jas gerai pažinus galime įgyti sparnus:tobulėti, kurti vieningą ir darnią ateitį.

Paskutiniąją dieną dalyvavome ir Koperniko miesto žaidynėse, kurių metu dar pagilinome žinias apie Olštyną, sporto dienoje bei užkasėme į žemę laiko kapsulę, į kurią kiekvienos šalies atstovai įdėjo po dalelę savo tautiško paveldo, mes-krepšelį grūdų, tautinę juostelę ir nedidelį koplytstulpį.

Susitikimas baigėsi kultūriniu vakaru, pasibuvome, atsisveikinome ir pažadėjome laukti visų jų Lietuvoje. Išvykome namo kupini įspūdžių bei pilnomis akimis ašarų, o širdimis dėkingumo mus priėmusioms šeimoms, žmonėms, kurie buvo mums be galo malonūs, draugiški, nuoširdūs ir rūpinosi mumis kaip tikrais savo vaikais.  Šis projektinis susitikimas kiekvienam iš mūsų paliks neišdildomus įspūdžius ir prisiminimus.

Saulė Rūtelionytė, 7 a klasės mokinė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas