Projektas „Apie tai, kas buvo prarasta“

  • Paskelbė : Mindaugas
  • Paskelbta: 2021-02-19
  • Kategorija: Renginiai

Projektas skirtas tarptautinei Holokausto aukų atminimo dienai paminėti

Projektą sudarė 2 etapai:

  1. Mokytojų vedamos pamokos mokiniams, skirtos tarptautinei Holokausto aukų atminimo dienai;
  2. Mokinių kuriami plakatai, skirti Holokausto aukų atminimo dienos paminėjimui.

Daugelyje pasaulio valstybių oficialiai minima Holokausto aukų atminimo diena - Sausio 27 – oji, tačiau Lietuvoje valstybinė Holokausto aukų atminimo diena yra rugsėjo 23 – ioji, susijusi su Vilniaus geto likvidavimu ir siekiu galutinai sunaikinti Lietuvos žydus. Pasaulyje minima sausio 27 – oji yra susijusi su Aušvico koncentracijos stovykloje likusių (apie 8.000) gyvų kalinių išlaisvinimu. Lietuvoje minint šią dieną – mokytojai kviečiami paaiškinti apie Aušvico mirties stovyklą bei kitas nacių sukurtas žmonių naikinimo stovyklas, kas jose vyko Antrojo pasaulinio karo metais. Paaiškinti, jog Aušvicas yra tapęs masinio žmonių naikinimo simboliu. Šioje koncentracijos stovykloje buvo nužudyta apie 1 mln. 100 000 žmonių: lenkų, čigonų (romų), rusų karo belaisvių, žydų. Didžiausias aukų skaičius – žydai.

Projektu „Apie tai, kas buvo prarasta“ – siekiama paskatinti mokytojus pakalbėti su mokiniais apie Holokausto mąstą Europoje, apie tai, kas vyko kaimyninėje Lenkijoje bei apie prarastus Lietuvos piliečius – žydus, kurių tarpe buvo žymių mokslininkų, menininkų, politikų, visuomenės veikėjų bei paprastų miestų ir miestelių gyventojų, dirbusių kasdienį darbą, kėlusių Lietuvos ekonomiką bei turėjusių savo viltis ir svajones. Jeigu yra žinomos vietoje gyvenusių žydų istorijos  - siūloma jomis pasidalinti su mokiniais. Tuo pačiu pakalbėti ir apie sunaikintas karo, vėliau sovietinės sistemos bei laiko sinagogas ir kitus architektūrinius pastatus, kurie susiję su gyvenusiais žydais Lietuvoje.

Šiame nacionaliniame konkurse dalyvavo 84 mokinių darbai iš 22 Lietuvos mokyklų. Džiaugiuosi, kad mūsų mokyklos mokiniai aktyviai kūrė plakatus, o 7a klasės mokinė Milda Kalavinskaitė laimėjo I vietą 7-8 klasių amžiaus grupėje.

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas