Erasmus+ projekto partnerių susitikimas Estijoje

Rugsėjo 9-13 dienomis Kanepi gimnazijoje, Estijoje, vyko tarptautinio šešių šalių projekto pagal Erasmus+ programą „Kai atliekos atgimsta naujam gyvenimui“ („The Second Life of Waste“ – SLW) susitikimas. Jame dalyvavome ir mes, Vilkaviškio Salomėjos Nėries pagrindinės mokyklos komanda: aštuntokai Simona Šulcaitė, Evelina Dobiliauskaitė, Liudvikas Mažeika, Nojus Onusaitis, Lėja Pasilauskaitė ir Elžbieta Mickevičiūtė bei dvi anglų kalbos mokytojos Erika Karčiauskienė ir Jūratė Šataitienė.

Šio susitikimo tema – popieriaus perdirbimas ir pakartotinis panaudojimas. Mokiniai kūrė plakatus apie popieriaus naudojimą šeimose bei savo šalyse, patys bandė perdirbti senas knygas pagamindami naujus popieriaus lakštus ir stiprino komandos kūrimo įgūdžius mišrių tautybių grupėse žaisdami susipažinimo žaidimus. Vaikai išbandė ir robotikos dirbtuves bei kūrė meno instaliacijas iš gamtos medžiagų. Kartu su komandomis iš Latvijos, Turkijos, Vengrijos, Kroatijos ir pačios Estijos lankėmės Räpinos popieriaus fabrike, klausėmės gidės pasakojimų apie fabriko istoriją bei popieriaus gamybos ypatybes. Svečiavomės jaunimo bei suaugusiųjų kūrybos namuose, kuriuos finansuoja savivaldybė. Čia vyksta įvairios parodos, renginiai, spaudžiamos obuolių sultys, organizuojamos kūrybinės dirbtuvės. Taip pat viešėjome netoliese esančioje Räpinos sodininkystės mokykloje, kuri yra viena seniausių, bet kartu viena pažangiausių mokyklų Europoje, turinti įdiegtą šiltnamių modeliavimo sistemą. Visi eksperimentai ir tvarios daržininkystės bandymai vyksta klasėse esančiuose šiltnamių modeliuose. Tai vienintelė tokia mokykla Baltijos šalyse. Išbandėme fizinę ištvermę eidami kone 6 kilometrus mediniu Menikuno pelkės pažintiniu taku. Turėjome garbę susitikti su Kanepi miestelio meru, kuris labai geranoriškai bendravo kalbėdamas apie rajono dabartį bei planus, vykdomas jaunimo pritraukimo į miestelį strategijas, palydėjo iki vietinės popieriaus atliekų surinkimo aikštelės ir papasakojo, kaip vyksta jų tvarkymas. Paskutinę dieną mišrių tautybių komandų nariai žaidė orientacinį matematinį žaidimą mokyklos kieme ir prieigose, po to visi  dalyvavome iškilmingoje sertifikatų įteikimo ceremonijoje. Kelionės pabaigoje vykome į Tartu universitetą ir išklausėme paskaitas apie aerozolių gamybą ir poveikį aplinkai bei apie oro užterštumo problemą ir galimus jos sprendimo būdus.

Išvykome pilni įspūdžių, pasisėmę patirties ir susiradę naujų draugų. Džiaugiamės galimybe dalyvauti šiame projekte ir laukiame kitų susitikimų!

Autorius:
Jūratė Šataitienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas