Velykos – pavasario džiaugsmo, gamtos atbudimo šventė

Saulė šypsosi pro langą

Spinduliais parėmus dangų,

Klega paukščiai, gėlės kvepia

Puošdamos Velykų taką.

Velykos – tai pavasario džiaugsmo, gamtos atbudimo šventė.

Kiaušinis simbolizuoja gyvybę. Margučiai yra Velykų ir bundančios žemės simbolis. Anksčiau šventinių margučių lukštus sumesdavo į ugnį tikėdami, kad viščiukai ir kiti paukšteliai lengviau risis iš kiaušinių, kad pašalas iš žemės sparčiau išeis, greičiau išsprogs medžiai ir kt. augalai.

Triušis – taip pat Velykų simbolis. Šis gyvūnėlis yra ir gyvybės, vaisingumo, ir net mėnulio simbolis. O juk pagal mėnulį ir skaičiuojama Velykų data!

Vaikai tikėjo, kad pamiškėje gyvena senutė Velykė. Ji dažo kiaušinius, o Velykų naktį margučius sudeda juos į vaškinį ar cukrinį vežimaitį, pakinko į jį kiškius ir veža vaikams. Iš ryto kiekvienas vaikas ant palangės rasdavo po du Velykės margučius.

Raudona margučių spalva simbolizuoja gyvybę, taiką ir ramybę, juoda – žemę, mėlyna – dangų, žalia – bundančią gamtą, geltona – pribrendusius javus.

Šią gražią pavasario šventę pasitinkame ir mes. 5-8 klasių moksleiviai papuošė mokyklą savo darbeliais: susibūrę rišo verbas, kūrė atvirukus su pavasariniais sveikinimais. O didžiausias rūpestis buvo, kaip gražiausią margutį išpuošti spalvomis ir raštais. Reikėjo mokytojų – Dalios Viliušienės, Vilijos Murinienės ir Dalios Uldinskienės  patarimo ir pagalbos. Džiaugiamės savo darbu ir artėjančių Velykų švente.

Linkime pakilios šventinės nuotaikos.

Autorius:
D. Uldinskienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas