Projekto Erasmus+ partnerių susitikimas Kroatijoje

Gegužės 12-18 dienomis Prirodoslovna škola Split mokykloje, Kroatijoje, vyko tarptautinio šešių šalių projekto pagal Erasmus+ programą „Kai atliekos atgimsta naujam gyvenimui“ („The Second Life of Waste“ – SLW) susitikimas. Jame dalyvavo ir Vilkaviškio Salomėjos Nėries pagrindinės mokyklos komanda, kurią sudarė septintų ir aštuntų klasių mokiniai – Ugnė Kojutytė, Luknė Galinaitytė, Gustas Kamarauskas, Benas Armanavičius, Emilija Pučkutė, Lėja Svobūnaitė bei dvi anglų kalbos mokytojos – Erika Karčiauskienė, projekto Lietuvoje koordinatorė, ir Jūratė Šataitienė.

Projekto tikslas – pagilinti žinias apie tvarų medžiagų naudojimą, atkreipti žmonių, ypač jaunimo, dėmesį į atliekų perdirbimo bei pakartotino panaudojimo svarbą siekiant užkirsti kelią klimato kaitai. Susitikimo dalyviai iš Lietuvos, Latvijos, Estijos, Kroatijos, Turkijos bei Vengrijos pristatė savo šalis, miestus bei mokyklas partneriams, išklausė paskaitą apie atliekų rūšiavimą, susipažino su Splito senamiesčiu bei jo istorija, lankėsi miesto šiukšlių surinkimo centruose bei dalyvavo kūrybinėse dirbtuvėse, kurių metu gamino meno dirbinius iš įvairių atliekų.

Paskutinės popietės metu mokiniai skaitė paruoštus pranešimus apie atliekų tvarkymą jų miestuose, visi kartu stebėjome žavingą kroatų tautinės muzikos ir tautinių šokių koncertą, dalyvavome viktorinoje ir pažymėjimų įteikimo ceremonijoje. Vizito metu supratome, kaip svarbu dirbti kryptingai visiems kartu siekiant bendro tikslo – mūsų planetos išsaugojimo, o pradėti turime kiekvienas nuo savęs. Džiaugiamės, kad galime nors šiek tiek prisidėti prie bandymų spręsti aktualias žmonijos problemas.

Pirmojo susitikimo metu vyko balsavimas dėl bendro projekto logotipo. Labai didžiuojamės, kad laimėjo Lietuvos logotipas, sukurtas mūsų mokyklos aštuntos klasės mokinės Lėjos Nešukaitytės (dailės mokytoja Dalia Lapaitienė). Iki projekto pabaigos jis puoš visus pažymėjimus ir oficialius dokumentus.

Partnerių šalių susitikimo Kroatijoje metu, turėjome galimybę ne tik plėsti akiratį aplinkosaugos klausimais, užmegzti naujas malonias pažintis, gilinti bendravimo anglų kalba bei kritinio mąstymo įgūdžius, bet ir aplankyti keletą turistų traukos vietų – Krka nacionalinį parką, Šibeniko miesto centrą, senovinio miesto Salona griuvėsius.

Esame labai dėkingi svetingiems projekto organizatoriams už įspūdingas patirtis ir įdomias veiklas, naujiems draugams – už šiltą bendravimą ir nepamirštamas akimirkas kartu. Lauksime kitų susitikimų!

Autorius:
Jūratė Šataitienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas