Projekto „Judėk žaliai“ veiklos mokykloje

Tvarus judėjimas tampa vis aktualesnė tema, ypač tarp jaunų žmonių, siekiančių atsakingai prisidėti prie aplinkos apsaugos ir priimti  klimato kaitos iššūkius.  Tačiau aktyvus ir netaršus judėjimas yra naudingas ne tik aplinkai, bet ir žmogui. Rinkdamiesi ekologiškesnes transporto alternatyvas, tokias kaip ėjimas pėsčiomis, važiavimas dviračiu ar viešuoju transportu, mažiname transporto sukeliamą oro taršą, prisidedame prie tvaresnių miestų kūrimo, ugdome sveikus gyvenimo įpročius ir geriname savo emocinę, psichologinę ir fizinę sveikatą. Siekdamas atkreipti mokyklos bendruomenės dėmesį į klimato kaitos problemas ir tvaraus judumo naudą, mokyklos Lyderių klubas įgyvendina Vilkaviškio rajono savivaldybės finansuojamą jaunimo iniciatyvų skatinimo projektą „Judėk žaliai“ (Nr. J2-371).

Rugsėjo mėnesį mokykloje buvo organizuotas susitikimų-diskusijų ciklas. Mokiniai aktyviai dalyvavo diskusijoje su gerai žinomu laidų vedėju, gamtos fotografu, ornitologu, rašytoju Mariumi Čepuliu, kuris papasakojo įdomių faktų ir mitų apie gamtą ir jos gyventojus, atskleidė, kokių super galių turi gyvūnai bei priminė, kodėl turime saugoti mus supančią aplinką. Džiugu, kad nemaža dalis mokinių renkasi aplinkai draugiškas transporto priemones – dviračius ar paspirtukus, tačiau taip pat labai svarbu su mokiniais kalbėtis apie saugų elgesį kelyje. Projekto dalyviai klausėsi vairavimo mokyklos „Autokryptis“ instruktorės A. Bindokienės pranešimo apie KET reikalavimus pėstiesiems, dviratininkams, paspirtukininkams. Mokiniai turėjo galimybę prisiminti saugaus elgesio kelyje taisykles bei užduoti jiems rūpimus klausimus. Apie važiavimą dviračiais, dviračių sporto galimybes ir naudą projekto dalyviams daugiau papasakojo sporto klubo „Aira“ vadovas A. Žemaitaitis ir jo ugdytiniai. Užsiėmimo metu mokiniai kalbėjosi apie dviračių rūšis ir pasirinkimus, susipažino su pagrindiniais techniniais dviračių priežiūros ir remonto aspektais bei patys išbandė sportinius dviračius.

Kiekvieną rudenį Europoje vyksta Europos judumo savaitė. Tai tarptautinė iniciatyva, skirta didinti gyventojų sąmoningumą apie darnų judumą mieste ir keisti jų keliavimo įpročius, skatinant kasdienėms kelionėms kuo dažniau rinktis alternatyvas automobiliams. Palaikydami šią iniciatyvą, Lyderių klubo nariai atliko mokyklos bendruomenės narių judėjimo Vilkaviškio mieste įpročių tyrimą, skatino prisijungti prie Nacionalinio judumo iššūkio žingsniuojant už Vilkaviškio miestą bei organizavo mokykloje akciją „Diena be automobilio“. Dažniau rinktis tvarias transporto priemones mokinius skatina ne tik įvairios akcijos ir iniciatyvos, bet ir naujai įrengti dviračių stovai mokyklos kieme.

Tvaraus judėjimo projektas mokykloje – tai daugiau nei aplinkosaugos iniciatyva. Jis ugdo atsakomybę, bendruomeniškumą ir sąmoningumą tarp jaunų žmonių, skatina sveiką gyvenimo būdą ir moko įvertinti mūsų poveikį aplinkai.

 

Autorius:
Jolita Botyrienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas