Bodrumas svetingai sutiko Vilkaviškiečius

2021 m. spalio 4-8 dienomis Vilkaviškio Salomėjos Nėries pagrindinės mokyklos delegacija-anglų kalbos mokytojos Irma Lenkienė ir Enrika Paškauskienė bei mokiniai-Titas Grygelaitis, Dovydas Petkevičius, Izabelė Kinderytė ir Milda Vizgirdaitė dalyvavo trumpalaikiuose mokinių mokymuose Turkijoje, Bodrume. Šiame mieste įvyko pirmasis tarptautinio Erasmus + projekto European Schools for Sustainable Development (Europos mokyklos už tvarų vystymąsi) dalyvių susitikimas, kuriame dalyvavo atstovai iš Lietuvos, Kroatijos, Rumunijos,Vengrijos,Turkijos.

Bodrumo mokslo ir menų centras svečiams buvo paruošęs itin turtingą kultūrinę-pažintinę programą. Turėjome galimybę apžiūrėti įspūdingus vėjo malūnus, išsidėsčiusius palei šio miesto įlanką bei Halikarnaso mauzoliejų, pripažintą vienu iš septynių antikinio pasaulio stebuklų. Įdomu tai, kad šis mauzoliejus gerokai pergyveno patį miestą ir stovėjo net 16 šimtmečių.

Taip pat lankėmės Bodrumo pilyje, jūrų muziejuje, antikiniame teatre, kur ir dabar vyksta įvairūs renginiai.

Sekanti stotelė-alyvuogių sodai, kur ne tik buvo demonstruojami autentiški to krašto rankdarbiai bei gastronominės gėrybės, bet ir turėjome galimybę prisiliesti prie alyvuogių aliejaus gamybos proceso-patys rinkome alyvuoges ir jas apdorojome akmenimis. Žygis Gerenkuyu įlankoje, ekskursija laivu, aplankant karalių kapus taip pat padėjo geriau pažinti šį kraštą.

Viešėdami Turkijoje nepamiršome ir pagrindinių savo tikslų-daugiau dėmesio skirti tvariam vystymuisi. Mokiniai paruošė ir pristatė sąmoningos gamybos ir vartojimo pavyzdžius, aktualiausių aplinkos problemų sprendimus, pritaikant tvarias technologijas. Dalyvavome STEAM,  popieriaus gamybos iš panaudotų medžiagų, sensorinių arduino lempų kūrimo dirbtuvėse.

Visiems didžiulį įspūdį paliko išvyka į Iztuzu vėžlių gelbėjimo ir reabilitacijos centrą. Šie jūriniai vėžliai (mokslinis pavadinimas Caretta Carettas) yra nykstanti rūšis, o centro darbuotojai ir savanoriai atlieka milžinišką darbą, saugodami jų veisimosi vietas ir gydydami sužalotus roplius.

Iš šių mokymų grįžome praplėtę kultūrinį akiratį, susipažinę su Turkijos mokinių kasdienybe, patobulinę savo kompetencijas tvaraus vystymo veiklose. Laukia tolimesnis darbas tvaraus vystymosi veiklose ir pasiruošimas kitam partnerių susitikime Kroatijoje.

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas