Erasmus + projekto “Experiental travel for creative education” (Eksperimentinė Kūrybinio Ugdymo Kelionė) trumpalaikis mokinių mokymas

 

2022 m. gegužės 9-13 dienomis Vilkaviškio Salomėjos Nėries pagrindinėje mokykloje šurmuliavo delegacijos iš Italijos, Turkijos, Graikijos ir Rumunijos. Čia vyko jau paskutinis tarptautinio Erasmus + projekto “Experiental travel for creative education” (Eksperimentinė Kūrybinio Ugdymo Kelionė) trumpalaikis mokinių mokymas.

Pirmąją projekto dieną aplankėme Vilnių. Kėlėmės į Vilniaus Gedimino bokštą, kur gėrėjomės didinga miesto panorama, aplankėme Vilniaus katedrą ir galvojome norus ant Stebukų akmens. Pabuvojome prie Lietuvos Prezidentūros ir papasakojome apie LR valdymo struktūrą. Aplankėme Vilniaus Universitetą ir pasivaikščiojome Vilniaus Bernardinų sodu. Grožėjomės Vilniaus Šv. Onos bažnyčia, Bernardinų vienuolyno ansambliu. Eidami Pilies gatve sustojome prie Signatarų namų, apžvelgdami mums labai svarbų istorinį periodą. Aplankėme Aušros vartus. Toliau mūsų kelionė tęsėsi Trakuose, kur gėrėjomės pilimi, gamta ir gardžiavomės garsiaisiais karaimų kibinais.

Antroji projektinė diena sukvietė visus projekto dalyvius į mūsų mokyklą. Čia svečius sutiko miesto orkestras (vadovas Saulius Mickevičius) ir orkestro šokėjos (vadovė Sonata Jankienė) bei mokyklos vadovai ir mokiniai. Po šilto pasveikinimo vyko ekskursija po mokyklą. Svečiai aplankė mokyklos sporto salę, sensorinį kabinetą, gėrėjosi kitomis mokyklos erdvėmis. Vėliau vyko visų dalyvių prezentacijos apie fotografiją jų šalyse ir veiklos su Vilkaviškio VJC jaunosiomis fotografėmis Vilkaviškio miesto erdvėse. Grįžę į mokyklą mokiniai kartu su svečiais rašė laiškus apie taiką Žemėje. Šiuos laiškus sudėjome į projekto laiko kapsulę.

Trečiąją dieną buvo suplanuota ekskursiją į Raudondvarį, kur mūsų jau laikė grafienė Klara Elžbieta, kuri papasakojo apie Raudondvario pilį, jos atsiradimą, savo šeimos istoriją ir grafo Henriko Tiškevičiaus aistrą fotografijai. Po edukacijos vykome į Kauno Aleksoto apžvalgos aikštelę ir pasivaikščiojome po Kauno Laisvės Alėją.

Ketvirtadienį visi dalyviai svečiavosi miesto savivaldybėje. Susitikime dalyvavo meras Algirdas Neiberka, savivaldybės direktoriaus pavaduotoja Daiva Riklienė ir mero patarėjas Joris Juškauskas.

Pastarasis susirinkusiems pristatė Vilkaviškį – trumpai supažindino su istorija, lankytinomis vietomis, žymiais žmonėmis, laisvalaikio pramogomis, kultūriniais renginiais, bendruomene.

Sveikindamas Erasmus+ projekto dalyvius meras išskyrė, kad mūsų kraštas gali didžiuotis dar ir ledų gamykla „ArtGlacio“, didžiąją dalį produkcijos eksportuojančios į Europos šalis. A. Neiberka rekomendavo mokiniams ir jų atstovams būtinai jų paragauti.

Jis taip pat pasidžiaugė, kad projekto dalyviai į Lietuvą atvyko vienu gražiausių metų laikų – pavasarį, kai viskas pradeda žaliuoti ir žydėti.

„Kviečiu aplankyti mūsų kraštą, pasigėrėti juo ir linkiu namo išsivežti kuo daugiau malonių įspūdžių“ – sveikinimo žodį užbaigė meras.

Mokiniai ir jų atstovai susidomėję klausėsi informacijos apie Vilkaviškio rajoną bei uždavė ne vieną klausimą.

Atsisveikinant projekto dalyvių delegacijos taip pat buvo apdovanotos atminimo dovanėlėmis.

Sugrįžę į mokyklą svečiai vaišinosi „ArtGlacio“ ledais ir klausė projekto koordinatorės Irados Miltinienės pranešimo apie dalyvių vykdytą #Walk15 iššūkį. Po jo mokiniai kartu su mokytoja Dalia Lapaitiene ėjo į informacinį centrą ir mokėsi dirbti su programėle Fotor.

Mokyklos bendruomenė surengė koncertą. Jo metu svečiai galėjo grožėtis lietuvių liaudies kostiumais, instrumentais. Jaunieji mokyklos talentai visus sužavėjo savo pasirodymais. Po koncerto visi dalyviai mokyklos vidiniame kiemelyje pasodino atminimo medelį.

Paskutinę susitikimo dieną skyrėme STEAM veiklom Marijampolės kolegijoje ir edukacijai „Virbalio vartuose“, aplankėme Paežerių dvarą.

Ši savaitė mūsų mokyklos bendruomenei ir projekto dalyviams prabėgo labai greitai. Įsitikinome, kad tarptautinių projektų įgyvendinimas leidžia jauniems žmonėms suvokti užsienio kalbų mokymosi svarbą, sudaro galimybę pažinti kitas šalis bei kultūras, užmegzti naujas draugystes. Gaila, kad tai jau buvo paskutinis projekto susitikimas, tačiau tikimės, kad užsimezgusi bičiulystė tęsis. Juk nežinia kada ir kur gyvenimo kelionė mus nuves.

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas