Tolerancijos ugdymo centrų veiklos 20-metis

  • Paskelbta: 2023-11-20
  • Kategorija: Renginiai

Tarptautinės tolerancijos dienos išvakarėse, lapkričio 15-ąją, Vyriausybės rūmuose buvo pasveikinti 20-ies metų veiklos Lietuvoje sukaktį minintys Tolerancijos ugdymo centrai ir jų atstovai. Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė įteikė padėkas labiausiai nusipelniusiems tolerancijos ugdymo programos dalyviams – mokytojams ir švietimo darbuotojams iš įvairių Lietuvos miestų.

Sveikinimo kalboje premjerė pabrėžė būtinybę nepamiršti skaudžių ir nepatogių istorijos puslapių, nes tai – pamokos ir perspėjimai, kuriuos būtina girdėti ir įsisąmoninti, išties norint, kad praeities klaidos nebūtų kartojamos.  Kaip pridūrė Vyriausybės vadovė, tolerancija leidžia dalytis idėjomis ir patirtimis, kurios brandina visų mūsų gyvenimus, ji suteikia galimybę žvelgti jautriau, matyti plačiau ir paskatina mąstyti giliau, augindama atjautą visuomenėje, nes neapykantos kitam virusas vis dar tebėra gajus.

„Šiandien minime 20 metų Tolerancijos ugdymo centrų sukaktį Lietuvoje. Nuoširdžiai džiaugiuosi aktyvia centrų veikla, skleidžiama bendruomeniškumo ir pagarbos kitam žinia, puoselėjama istorine atmintimi, ugdomu pilietiškumu. Esate tiltai tarp mūsų istorijos ir kuriamos ateities Lietuvos. Esu įsitikinusi, kad, pažindami aplinkinį pasaulį ir jo bei savo istoriją, mes galime statyti daug tvirtesnius ir tvaresnius ateities pamatus, tapti solidaresne ir atviresne pilietine visuomene, apsibrėžti ir sustiprinti savo europietišką tapatybę. Dėkoju visiems, kurie prisideda prie šio tikslo įgyvendinimo“, – sakė I. Šimonytė.

Didelį įspūdį  renginio metu paliko istoriko, žurnalisto Rimo Bružo pamąstymai apie toleranciją. Jis teigė, ,,kad išmokta tolerancija neatlieka jokios funkcijos. Ši savybė dar ir šiandien yra deficitinių savybių sąraše. Tolerancijos nevalia išimti iš konteksto. Ji beprasmė, jei yra vartojame be empatijos ir kritinio mąstymo. Tada ji neveikia. Jos negalima išmokti, nes būtina patirti. Tačiau mūsų civilizacija laikosi tik todėl, kad turime ir puoselėjame šią vertybę. Labai norisi, kad ji galutinai nenudreifuotų į naivumo tyrus, kad neapkaišytume infantiliais lozungais ir banalybėmis, kad nepaverstume švelnia ir pūkuota savo pačios parodija“, – savo pranešime, pristatytame  susitikimo metu, akcentavo R. Bružas.

Renginyje Vyriausybėje  dalyvavo daugiau kaip 100 šalies pedagogų ir švietimo darbuotojų, prisidedančių prie tolerancijos ugdymo programos įgyvendinimo. 

Per veiklos 20-metį Lietuvoje buvo įkurti 172 tolerancijos ugdymo centrai, kurių misija –  gilinti mokinių ir mokyklų bendruomenių žinias apie nacių ir sovietų okupacijų nusikaltimus bei jų pasekmes, ugdyti ir puoselėti pagarbą žmogaus teisėms bei skirtingoms kultūroms.           

Tolerancijos ugdymo centro koordinatorė Vaida Kriščiūnienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas